+316 264 505 01 miranda@wholetthedogsout.nl

De zomer is nu bijna 4 weken officieel bezig en daarmee is ook de tijd van het lekkere weer aangebroken. Op het moment van schrijven is het net iets koeler geworden, maar de afgelopen weken was het erg warm en ook de voorspellingen voor de komende tijd geven erg mooi weer op.

Hoe reageert een hond op de hitte?
Iets wat wij mensen over het algemeen leuk vinden; de zomerkleding kan weer uit de kast en we zoeken ieder zonnestraaltje op. Maar voor honden is het anders. Zij kunnen niet van de een op de andere dag een extra laagje uit doen. Er wel honden waarbij de vacht wisselt per seizoen, maar op grote temperatuursverschillen per dag kunnen ze niet inspelen.

Honden kunnen niet transpireren, zoals wij mensen dat kunnen, de enige manier om hun warmte zelf kwijt te raken is via hun voetzolen en door te hijgen. Dit kan met warm weer weleens onvoldoende helpen.

Het is onze taak als verzorgers om hier op te letten en hen te helpen in deze warme periodes.

Hoe kan je zien dat je hond het te warm heeft?

Tekenen waaraan je kan zien dat je hond last heeft van de warmte zijn overmatig hijgen en kwijlen, ook kan een hond erg sloom of suf worden en gaan braken.

Als de lichaamstemperatuur van het dier te ver oploopt kan het zelfs in coma raken en sterven. Hierbij vormen oudere honden en honden met korte neuzen een risicogroep.

De normale temperatuur van een hond is tussen de 38 en 39 graden, wanneer er sprake is van oververhitting gaat deze temperatuur over de 40 graden heen.

Hond in de auto

Een van de meest genoemde en belangrijkste tips om je hond te beschremen tegen de hitte is: Laat de hond NOOIT in de auto achter.
Dit lijkt logisch, maar ieder jaar zijn er toch weer mensen die het doen waarbij het voor de hond te vaak niet goed afloopt.

De temperatuur in een auto loopt sneller op dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen, ook met het raam open!

Wanneer het buiten boven de 15/20 graden komt kan de temperatuur in een auto al in 10 minuten oplopen tot 50 á 60 graden.

De hond in de zomer.

Ook thuis is het belangrijk om rekening te houden met het warme weer. Zorg dat de hond toegang heeft tot de koelste ruimte van het huis, vaak is dit de de keuken, bijkeuken of hal. Een stenen vloer geeft vaak veel verkoeling.

Een lekker plekje in de schuur of de tuin is ook een goede optie.
Let hierbij wel op dat je de hond niet vast ligt in de tuin. Een lijn kan ervoor zorgen dat hij precies in de zon komt te liggen wanneer deze draait.
Ook wanneer de lijn lang genoeg is geeft dit risico’s. Honden hebben nog wel eens de neiging zichzelf vast te draaien of precies zo door de tuin te lopen dat de lijn verstrikt raakt en hun bewegingsvrijheid alsnog sterk wordt beperkt.
Een zwembad voor de hond.
Een badje in de tuin is ook een goede optie om je hond de mogelijkheid te geven om lekker af te koelen. Help honden met watervrees hun angst te overkomen door de voordelen van water te laten zien.

Zorg er verder uiteraard voor dat er altijd voldoende vers water aanwezig is en ververs dit ook regelmatig om de groei van bacterien en andere beesten in het stilstaande water tegen te gaan.

De hond uitlaten in de zomer.
Dan is er natuurlijk nog het naar buiten gaan. Wij mensen zijn met het mooie weer geneigd veel naar buiten te gaan om te genieten van het mooie weer. Veel hondeneigenaren nemen daarbij graag hun trouwe viervoeters mee.
Hierbij is het goed om na te denken of die trouwe viervoeters dit zelf ook wel zo prettig vindt. Zo is sporten iets wat veel mensen in de zomer weer lekker buiten doen, en hoe leuk is het om dit samen met je hond te doen. Op die manier raakt hij immers ook meteen zijn overtollige energie kwijt. Maar bij het rennen neemt de lichaamstemperatuur van de hond snel toe. Veel mensen denken dat het hijgen komt omdat de hond ‘lekker moe’ wordt.

Maar het kan weleens een teken zijn van oververhitting. Ook wordt het extra gevaarlijk wanneer de hond op een warme ondergrond loopt (bijvoorbeeld asfalt en zand) waardoor ook het mechanisme om via de voetzolen warmte kwijt te raken niet meer goed werkt. Ren of fiets dus niet met je hond op het heetst van de dag, houd afstanden beperkt en let erop dat de hond op een minder warm oppervlak (zoals gras) kan lopen. Houdt ook de voetzolen van de hond goed in de gaten, doorgesleten voetzolen kunnen voor een hond erg pijnlijk zijn.

Daarnaast is het onze taak honden tegen zichzelf in bescherming te nemen. Niet alle honden zullen stoppen met hun activiteiten als spelen en rennen wanneer het mooi weer is. Het is aan ons hen te begrenzen en de mogelijkheid te geven hun energie kwijt te raken op de momenten waarop het minder warm is.
Voor extra verkoeling zijn er heel veel verschillende producten op de markt. Zoals eerder genoemd kan een badje in de tuin een goede uitkomst zijn. Ook zijn er verkoelingsmatten en banden die je de hond om kan doen om gemakkelijker af te koelen.

Let er hierbij echter wel op dat dit geen alternatieven zijn voor logisch nadenken.

Een hond die de hele dag in de zon moet liggen heeft zeker niet genoeg aan zijn mat/band om niet oververhit te raken.
Ook met de uitlaatservice houden we rekening.

Door Amber